Oleje bazowe wspaniałe dla naszej skóry

Wielu z nas słyszło o zaletach oleju kokosowego, zwłaszcza w ostatnich czasach. Coraz częściej możemy znaleść go jako składnik kosmetyków oraz także w kuchni. Przyznam się, że sama go uwielbiam i stosuję bardzo często. Olej kokosowy jest wspaniałym olejem bazowym, ale takich olejów jest więcej, które również mają wspaniałe walory dla naszej skóry.

Oleje bazowe pochodzą ze źródeł wegetariańskich i mają neutralny zapach. Nie są lotne jak olejki eteryczne, co sprawia, że ​​są doskonałym środkiem do rozcieńczania i stosowania.

Chciałabym zachęcić Was dzisiaj by zapoznać się z innymi olejami bazowymi, które możemy używać na codzień, w połączeniu z olejkiem eterycznym lub też bez innych dodatków. Nie ma nic lepszego niż masaż olejem bazowym w połączeniu z ulubionym olejkiem eterycznym!

Dlaczego powinniśmy rozcieńczać olejki eteryczne?

Olejki eteryczne zawierają stężone właściwości rośliny, co może spowodować, że będą zbyt silne, aby zastosować nierozcieńczone. Może się okazać, że nasza skóra jest zbyt delikatna i może wystąpić zaczerwienienie i pieczenie.

Oleje bazowe nie odparowują i nie mają silnego zapachu, co czyni je doskonałą parą do rozcieńczania szczególnie silnych olejków eterycznych – redukując stężenie olejku eterycznego bez zmiany jego właściwości terapeutycznych. Również, olej bazowy jest najlepszy jeśli naniesiemy zbyt dużą ilość olejku eterycznego na skóre i chcemy go zmyć.

Podobnie jak inne substancje o wysokiej zawartości tłuszczu, oleje bazowe mają ograniczony okres przechowywania, zazwyczaj do roku. Ważne jest, aby przechowywać oleje w oryginalnych, szczelnych pojemnikach w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia, aby maksymalnie wydłużyć okres przechowywania.

Oleje nośne można zmieszać, zmieniając lub łącząc ich właściwości, dzięki czemu można mieszać i dopasowywać oleje bazowe, aż znajdzie się odpowiednią mieszankę dla naszej skóry!

Oto kilka super olejów bazowych, które sama mam u siebie na półce i z których tworzę wspaniałe kombinacje.

1. OLEJ KOKOSOWY (coconut oil) 

Frakcjonowany olej kokosowy, często skracany jako FCO, to olej kokosowy, który został destylowany, w którego składzie są głównie kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach wydzielone z oleju kokosowego w procesie separacji.

Frakcjonowany olej kokosowy jest płynnym, bezwonnym i bezbarwnym olejem, który nadaje się wspaniale do masażu. Jego przystępność i trwałość sprawia, że ​​jest bardzo dobrym olejem, gdy chcesz kupić tani a dobry olej bazowy.

Jeśli wolisz stosować bardziej naturalny olejej kokosowy, to możesz sięgnąć po virgin- tłoczony na zimno olej kokosowy. Jest stały w temperaturze pokojowej i posiada charakterystyczny zapach kokosów. Topi się w temperaturze ok. 25 stopni.

Zalety: 

  • odżywczy, nawilżający, natłuszczający, zmiękczający, przeciwbakteryjny, dezynfekujący
  • dla skóry suchej, zniszczonej, dojrzałej, swędzącej oraz po oparzeniach słonecznych
  • na włosy działa regenerująco oraz wzmacniająco
  • na skórę głowy działa nawilżająco

Kiedy unikać

  • skóra tłusta z wypryskami
  • przy alergiach na orzechy: zawsze trzeba pamiętać o zrobieniu testu na skórze
  • niektóre osoby moga być wrażliwe na olej kokosowy

 

2. OLEJ MIGLADŁOWY (sweet almond oil)

Zalety: 

  • odżywczy, nawilżający, natłuszczający, zmiękczający
  • zapobiegający procesom starzenia
  • dla każdego rodzaju skóry
  • zawiera witaminę E, Omega 9, oraz kwasy tłuszczowe, które zapobiegają procesom starzenia się skóry.
  • nadaje się do stosowania na całe ciało.

Kiedy unikać:

  • przy alergiach na orzechy: zawsze trzeba pamiętać o zrobieniu testu na skórze

 

3. OLEJ ARGANOWY (argan oil)

Olej arganowy jest wykorzystywany wszechstronnie w kosmetologii i dermatologii. Nazywany jest płynnym złotem Maroka lub też eliksirem młodości.

Zalety: 

  • Regenerujący,  odżywczy, ochronny
  • spłyca zmarszczki
  • neutralizuje wolne rodniki
  • poprawia kondycję włosów i paznokci
  • pomaga w walce z łuszczyca i egzemą
  • do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza dojrzałej
  • zawiera witaminę E, Omega 9 oraz kwasy tłuszczowe
  • nadaje się do użycia na całe ciało oraz włosy

 

4. OLEJ Z PESTEK WINOGRON (grapeseed oil)

Zalety: 

  • regenerujący, ściągający i tonizujący
  • odżywia i uelastycznia włosy
  • lekki, wykazuje wysoką zgodność z naturalnym sebum skóry
  • do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza do wrażliwej ze skłonnością do “pajączków” oraz trądzikowej i z wypryskami
  • zawiera witaminę E
  • przeciw zmarszczkowy
  • w postaci maski poprawia kondycję przesuszonych i łamliwych włosów.

 

5. OLEJ JOJOBA (jojoba oil)

Ojej jojoba jest ciekłym woskiem. Olej Jojoba jest wyjątkowy, ponieważ w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych jest zbliżony do naturalnego sebum, substancję produkowaną przez nasze gruczoły skórne, dzięki czemu może działać jako naturalny środek do pielęgnacji skóry.

Zalety: 

  • nawilżający, odżywczy, przeciw zapalny, regenerujący, odbudowujący, anty-bakteryjny
  • do każdego rodzaju skóry zwłaszcza z problemami takimi jak: psorisis, egzema, trądzik
  • bardzo dobry do skóry mocno przetłuszczonej
  • lekki i nie zostawia mocno tłustego uczucia na skórze
  • szybko sie wchłania
  • bogaty w witaminę E, Omega 3 i 6, kwasy tłuszczowe.

 

6. OLEJ Z PESTEK BRZOSKWINI (peach kernel oil)

Zalety: 

  • nawilżający, odżywczy, odbudowujący, ujędrniający
  • do każdego rodzaju skóry zwłaszcza dojrzałej oraz wrażliwej z problemami takimi jak: psorisis, egzema
  • do włosów na suche włosy i suchą skórę głowy
  • bogaty w witaminy A i E, Omega 9 i 6 oraz kwasy tłuszczowe, które sprawią że skóra stanie się elastyczna i jędrna.

 

7. OLEJ Z AWOKADO (avocado oil)

Zalety:

  • nawilżający, odżywczy, zmiękczający, tonizujązy, ochronny
  • do skóry zwłaszcza suchej, dojrzałej, zniszczonej,
  • bogaty w witaminy E, A, B, D, Omega 3, 6 i 9 oraz kwasy tłuszczowe

Kiedy unikać:

  • gdy skóra jest bardzo tłusta ze skłonnością do wyprysków

 

8. OLEJ Z PESTEK DZIKIEJ RÓŻY (rosehip seed oil)

Olej z pestek dzikiej róży już znany był w czasach starożytnego Egiptu, w kulturze Majów i stosowany na skórę w celach regeneracji i zapobieganiu procesom starzenia.

Zalety:

  • stymuluje odbudowę komórek, odżywczy, nawilżający, tonizujązy
  • bogaty w antyoksydanty (przeciwutleniacze)
  • zapobiega procesom starzenia
  • redukuje ciemne plamy na skórze
  • redukuje blizny
  • do każdego rodzaju skóry zwłaszcza zniszczonej, dojrzałej, zwiotczałej
  • bogaty w witaminy E, A, B-karoten, D oraz Omega 3, 6 i 9 oraz kwasy tłuszczowe

 

Referencje/ zródła:

One thought on “Oleje bazowe wspaniałe dla naszej skóry

Add yours

  1. Ja mam w domu tylko olej kokosowy… fajnie poczytać i uświadomić sobie, że jest ich wiele więcej 😍.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: